Steeds vaker wordt gekozen voor draadloos presenteren. Geen gedoe meer met kabels en verlooppluggen, je eigen device kunnen gebruiken en vrij kunnen bewegen zijn de belangrijkste voordelen. Op de markt zijn veel devices beschikbaar die draadloos contact kunnen maken met een beamer of tv-scherm. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n device. Dat lichten we hieronder kort toe

curved

ICT beheer

De aanschaf van een device om draadloos mee te presenteren gaat altijd in overleg met de ICT-expert of -afdeling van het bedrijf of de organisatie. Het apparaat dient met het internet of een netwerk te worden verbonden. Daarnaast maak je gebruik van WiFi-kanalen, waar heel veel apparaten al mee verbonden zijn. Belangrijk om te weten is dat er twee frequentiegebieden in WiFi-land zijn; 2,4 GHz en 5 GHz. Lang niet alle mobiele devices ondersteunen de 5 GHz bandbreedte. Je kunt dan geen draadloos contact maken met het kastje voor het draadloos presenteren. Bijna altijd moet een app of weblink worden aangeklikt als je echt contact gaat maken met het device. Is dat wel toegestaan door de ICT-afdeling van jouw bedrijf? Een ander aandachtspunt; wil je met je device ook het internet op? Dan moet de ICT-afdeling wel eerst het kastje voor het draadloos presenteren toegang geven tot het internet.

Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de keuze van het device. Bijna alle systemen bieden de mogelijkheid om PowerPoint, foto’s of filmpjes draadloos af te spelen op het tv-scherm of de beamer. Lang niet alle devices bieden de mogelijkheid om een touchscreen aan te sluiten of bijvoorbeeld met meerdere personen tegelijk op het tv-scherm te werken. Het vloeiend afspelen van een filmpje via een draadloos device is een van de aandachtspunten.

De keuze is reuze.

Dan toch even inzicht in de meeste gebruikte devices. Barco Clickshare is een veelgebruikt systeem. Het is betrouwbaar en makkelijk in gebruik en biedt veel instellingsmogelijkheden. Wepresent biedt een zeer uitgebreid device, met de mogelijkheid voor een touchscreen en meerdere gebruikers die tegelijkertijd op het tv-scherm kunnen werken. Andere merken die kastjes voor draadloos presenteren leveren zijn Crestron, Kramer Electronics en Extron. Welke moet je nu kiezen? Kijk eerst naar de eisen die je stelt, zoals wat je wilt gaan presenteren en wat je budget is. Er zijn devices van € 300 tot € 1200 verkrijgbaar. Vraag demo’s van de devices op je eigen locatie en kijk welk device het beste bij jouw wensen past.

Interessant om ook te lezen

30-01-24

Een Beamer of scherm?

Het is een van de meeste gestelde vragen bij de aanschaf van audiovisuele apparatuur: ‘Kan ik beter een beamer of een tv-scherm aanschaffen?’ Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren met betrekking tot het gebruik van de apparatuur. Deze factoren lichten we hieronder kort toe.

Lees meer

30-01-24

Effectief presenteren

De gemiddelde attentiespanne van een millennial wordt ingeschat op acht seconden. Ouder publiek iets langer, maar niet veel. Het is dus zaak om vanaf de eerste seconde uw publiek te boeien met uw presentatie. Hiervoor let u op een paar inhoudelijke en technische zaken wanneer u een presentatie met Powerpoint gaat geven.

Lees meer

30-01-24

Inrichting MDO ruimte

Met de komst van het EPD, het elektronisch patiëntendossier, zijn MDO-ruimtes, multidisciplinaire overlegruimtes, in grote getalen in alle ziekenhuizen te vinden. Waar moet je op letten bij de inrichting van zo’n ruimte? Daarover lees je hieronder meer.

Lees meer