Ken uw doelgroep

Zowel bij het schrijven als presenteren hanteert u een gouden richtlijn: u doet dit voor de ontvanger. Verplaats uzelf in uw publiek en wees pijnlijk eerlijk. Zou deze presentatie u boeien wanneer u de ontvanger bent? Stel uzelf deze vraag bij elk onderwerp, bij elke zin die u in de presentatie verwerkt. Zo legt u de basis voor een boeiend betoog.

curved

Less is more

U kent vast wel presentaties die u ontving waarbij er enorm veel tekst op de dia’s stond die louter werd voorgelezen. Dit is een recept voor drama. Uw dia’s zijn er om uw betoog te ondersteunen, gebruik ze niet als een draaiboek waaruit u voorleest. Op die manier voegt u zelf namelijk niets meer toe aan de presentatie; uw publiek leest de dia’s sneller dan u kunt voorlezen.

Visuals

Een plaatje zegt nu eenmaal meer dan woorden. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn om uw betoog te ondersteunen. Houd hier ook de techniek goed in de gaten. Controleer de softwareversie van de Powerpoint die u gebruikt om de presentatie samen te stellen. Veel versies zijn niet uitwisselbaar. Wanneer u met de 2016 versie een presentatie samenstelt en deze probeert af te spelen in de 2010 versie in het auditorium, dan zult u merken dat bepaalde overgangen of effecten niet meer werken. De meest veilige keuze is om de presentatie op de eigen laptop te maken en deze ook te gebruiken bij de presentatie.

Uw beeldscherm is geen beamer

Nog meer techniek om op te letten. Beeld heeft een hoogte- en breedteverhouding. De meest gangbare zijn 4:3 en 16:9. Wanneer uw laptop werkt in een 16:9 verhouding en de beamer geeft weer op 4:3, dan is de kans groot dat uw dia’s vervormen. Controleer dit dus vooraf en stel, bij het maken van de presentatie, in in welke beeldverhouding de dia’s worden weergegeven. Dit geldt ook voor de scherpte, de resolutie van het beeld. Moderne laptops hebben zeer scherp beeld, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Wanneer er een oudere beamer wordt gebruikt kan het zijn dat het maximum haalbare 800 x 600 pixels is. Ook dit stelt u vooraf in. Zo voorkomt u vervormingen en zwarte balken in de weergave. Videofragmenten gebruiken Video is hot, ook bij presentaties. Ook hier gelden een aantal technische eisen. Het formaat van het videobestand is bijvoorbeeld bij voorkeur een ‘Windows Media Video,’ herkenbaar aan de extensie ‘.wmv.‘ Ook hier geldt dat de eigen laptop gebruiken de voorkeur heeft. Kan dit niet, maak dan een aparte map voor de presentatie waar ook de videobestanden instaan. Deze map kopieert u dan in zijn geheel naar een USB-stick. Zo kan Powerpoint de bestanden nog steeds vinden wanneer u ze naar een andere PC kopieert.

Ten slotte

Verplaats u nogmaals in uw publiek. Grote letters op een donkere achtergrond zijn het eenvoudigst te lezen, zeker op afstand. Past de tekst niet met grotere letters? De kans bestaat dat u dan toch te veel tekst op de dia probeert te zetten. Let ook nog even op de tijd. Oefen de presentatie een paar keer ‘droog’ en kijk of u binnen de tijd blijft die voor uw presentatie werd gereserveerd. Heeft u geen tijd opgekregen? Dan is maximaal 15 minuten meestal een mooie lengte. Specifiek inhoudelijke onderwerpen mogen natuurlijk langer, ook dit kunt u inschatten aan de hand van uw publiek en de vermeende interesse in het onderwerp.Hulp nodig? Deze tips worden u aangeboden door CTL Solutions presentatie- en vergaderoplossingen. Komt u er niet uit? Wil de techniek niet meewerken? Bel ons. We helpen u graag verder

30-01-24

Een Beamer of scherm?

Het is een van de meeste gestelde vragen bij de aanschaf van audiovisuele apparatuur: ‘Kan ik beter een beamer of een tv-scherm aanschaffen?’ Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren met betrekking tot het gebruik van de apparatuur. Deze factoren lichten we hieronder kort toe.

Lees meer

30-01-24

Inrichting MDO ruimte

Met de komst van het EPD, het elektronisch patiëntendossier, zijn MDO-ruimtes, multidisciplinaire overlegruimtes, in grote getalen in alle ziekenhuizen te vinden. Waar moet je op letten bij de inrichting van zo’n ruimte? Daarover lees je hieronder meer.

Lees meer

30-01-24

Draadloos presenteren

Steeds vaker wordt gekozen voor draadloos presenteren. Geen gedoe meer met kabels en verlooppluggen, je eigen device kunnen gebruiken en vrij kunnen bewegen zijn de belangrijkste voordelen. Op de markt zijn veel devices beschikbaar die draadloos contact kunnen maken met een beamer of tv-scherm. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n device. Dat lichten we hieronder kort toe

Lees meer